Cikkek, Hírek, Interjú, PFE

Cosplay, esküvő, kutya, csillagok

Egy kép többet mond ezer szónál  -a  Fotósviadal Hétvégével indítottuk az októbert

A hazai fotográfia neves alkotói, izgalmas témák, történelmi és modern hátterek, kreatív alkotás, tanulni vágyó fotósok, remek hangulat – összegezve mindez együtt a Fotósviadal Hétvége, melyet október elején rendeztünk meg Veszprémben.

Fotósviadal című programunk mára egész éves sorozattá vált, mellyel célunk, hogy összehozzuk a fényképészet szerelmeseit kortól és szaktudástól függetlenül és élmény legyen a részvétel mindenki számára. Programunk kiemelkedő része a Fotósviadal Hétvége, melyen változatos programokkal vártuk a fotózás szerelmeseit. Rengeteg kreatív kép született, s a fotókat nézve mi, szervezők is szívesen emlékszünk vissza a közelmúltbeli eseményre. Kicsit elárulva a szervezés kulisszatitkait is, Császár Lászlóval, a PFE tagjával, az esemény főszervezőjével beszélgetve idézzük fel a két nap érdekességeit.

Bővebben: Cosplay, esküvő, kutya, csillagok

– Mi (volt) a Fotósviadal hétvégénk célja?
„A Fotósviadal az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül. Induláskor egy rendezvényünk volt – ami ma is programjaink zászlóshajója – ez az egynapos Fotósviadal, ahol a résztvevők kreativitása van fókuszban. A jelvényszerző fotóstúránk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, mely ötvözi a kreativitást a természetjárás örömével. A Fotósviadal hétvége pedig egy kétnapos rendezvény, amely a tanulásról, fotós tudásunk fejlesztéséről szól elsősorban, amellett, hogy lehetőséget ad arra, hogy személyesen találkozzunk a hazai fotós társadalom kiemelkedő szaktekintélyeivel. Amúgy mindegyik programunk fő célja, hogy jól érezzük magunkat, kedvenc hobbink gyakorlása közben. 55-en regisztráltak a programra, s a létszám kapcsán ki kell emelni, hogy fontosnak tartottuk, hogy a létszámmal ne nagyon szálljunk el, ezzel nagyobb teret adva a fotósainknak a workshopokon és egy picit családiasabbá téve a rendezvényt.”

 – A hazai fotós élet kiemelkedő személyiségei, neves alkotói érkeztek Veszprémbe a Fotósviadal Hétvégére. Hogyan sikerült őket idecsábítani?
„Rengeteg utánajárás, meglévő jó szakmai és támogatói kapcsolat, lelkes egyesületi tagok és persze szerencse is kellett hozzá.
Támogatóink közül az OM-System csapata több előadóval is támogatta a programot, így került az előadók közé Dékány Zsolt, Rosta Bandi és Bánhalmi Norbi, aki egyesületünk tiszteletbeli tagja is. A Fujifilm elhozta nekünk Kalmár Lajost. Koncsol Tündivel (is) kiemelkedő a kapcsolatunk, mindig támogató irányunkba és szívesen segíti rendezvényeinket előadásával. Egyesületi tagjaink idén nagyon kitettek magukért, hiszen az ő segítségükkel fogadta el a felkérésünket Bácsi Robi, Göblyös Péter, Schram András. Ladányi Tamásnak pedig helyi fotós szaktekintélyként szintén itt a helye egy veszprémi rendezvényen.”

– Hogyan választottátok ki a témákat és az előadókat, gyakorlati témavezetőket, valamint a modelleket?
„Az előadás és workshop témák tekintetében picit önzők voltunk, de nyilván jó értelemben. Olyan témákat választottunk, amik az egyesületünk tagjai között népszerűek, ami tulajdonképpen a fotósok körében is az, így mellé lőni nem lehet 🙂 .
Vannak kihagyhatatlan témák is, ilyen Koncsol Tündi menyasszony-és esküvőfotózása, vagy Bánhalmi Norbi reformkori fotózása Izzy-vel, aki a legkedvesebb modellünk. De ahogy említettem, az egyesületi tagok is sokat tettek a rendezvény sikeréért, az ő javaslatukra, ajánlásukra került a programba Göblyös Péter kutyafotózása, Schram András modellfotózása de így jutottunk el Bácsi Robihoz is.”

– Melyek voltak a legtöbbeket vonzó programok, s mit gondoltok, miért pont ezek?
„A rendezvényt követően készítettünk egy kérdőívet, amit a résztvevők nagyjából fele már ki is töltött, így pontosan látjuk mik voltak a kedvencek. Az előadások közül Bácsi Robi történetmesélős előadása vitte a prímet, olyannyira, hogy az egy órásra tervezett előadás két órás lett, úgy, hogy ez volt a hétvége utolsó előadása. Az, hogy miért volt a legsikeresebb, azt nehéz elmondani, ahhoz ott kellett volna lenni. Fantasztikus, megdöbbentő, érzelmekkel teli képanyagokat mutatott be Robi a résztvevőknek, ahol valós értelmet nyert az “egy kép többet mond ezer szónál” mondás.  Mindezen felül Robi minden képhez egy-egy történetet is mesélt, minden helyszínről, minden szereplőről, ami még erősebbé tette a bemutatott anyagot.
A workshopok közül Bánhalmi Norbi reformkori fotózása volt a legnépszerűbb Izzy-vel. Ez a programunk már két éve is nagyon népszerű volt, amihez hozzájárul Izzy modellünk közvetlensége, Norbi profizmusa, ahogyan kezelte a workshop résztvevőit, a nagyon jó “kémia” a modell és workshop vezető között – és természetesen maga a város is, hiszen Veszprém ehhez a témához kiváló helyszín.”

– A szervező csapat tagjai hogyan értékelték a két napot a tapasztalatok és a visszajelzések alapján?
„Én úgy látom, hogy egy nagyon erős rendezvényt tudhatunk magunk mögött, amit a kérdőívben adott válaszok is visszaigazolnak. Hiánypótló fotós rendezvény a Fotósviadal Hétvége, hiszen ehhez hasonló rendezvény nemigen van ma Magyarországon. Természetesen látjuk azt is, hogy miben kell változtatni, fejlődni, amiket a válaszok is visszaigazolnak.
Két éve például sok visszajelzés érkezett, hogy nagy az átfedés a programok között és nem tudnak ott lenni minden programon. Idén ezen jelentősen lazítottunk, nagyon kevés átfedés volt, vagy ha volt akkor a lehetőség legtöbbször megvolt, hogy átjárjunk egyik programból a másikba, ez azonban ellenkező hatást váltott ki, mert volt olyan workshop, ahol túl sokan voltak.
Összességében tehát látjuk a nehézségeket és hogy hol kell változtatni, amiket meg is teszünk majd a legközelebbi alkalommal.”

– Lesz-e folytatás?
„Egyelőre még tartanak a mostani rendezvény utómunkái. Ahogy mondtam, a rendezvény alapvetően sikeresnek mondható, így természetesen gondolkodunk a folytatáson is. Ezt a programot két évente terveztük megrendezni, így – ha minden jól megy –  2025-ben lesz legközelebb Fotósviadal Hétvége.”

– Milyen fotós (gyakorlati) programokra várjuk az elkövetkezendő hetekben az amatőr és profi fotósokat?
„A korábban említett Fotósviadal Jelvényszerző Túra a Balaton-felvidéken egy egész évben, bármikor teljesíthető program. Ez egy könnyű túra, mely családosoknak is kiváló kikapcsolódást nyújt. 16 pontot helyeztünk el a Veszprém-Balatonfűzfő-Tihany háromszögben, ahol kreatív témák várnak minden érdeklődőt. Ezt a programunkat javaslom, most mindenkinek, hiszen a Balaton nemcsak nyáron, de ősszel és télen is gyönyörű.”

Fotógalériánk az eseményről: