Glavánovits Martin

Glavánovits Martin vagyok 2016 óta foglalkozom fotógráfiával. 2022-ben végeztem el a SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnázium Kreatív fotógráfus szakot Budapesten.

2016 óta fényképezek esküvőket és készítek videó felvételeket, illetve kisfilmeket.A fő irányzatommá vált az esküvők megörökítésé. A fotózsurnaliszta stílusú fotózás áll legközelebb hozzám, azokat a pillanatokat örökítem meg ami nem a beállítottságról szól, hanem az adott pillant atmoszféráját, érzelmeit jeleníti meg, tükrözi vissza. Azon felül szívesen alkotok és készítek kreatív képeket is. Szeretem használni a természetes fényeket, de rendelkezésemre vakuk és derítések is.


Másodlagos tevékenységként alkotok a fotógráfia szinte miden területén. Így nem csak esküvői fotós témában rögzítek, hanem családi fotók, jegyesfotók, portrékat, tárgyfotók, ételfotók, divatfotók, enteriőr, épületfotók, divatfotók és rendezvényfotókat is készítek. Ezekben a témákban is állok rendelkezésetekre.
Amikor alkalmam van próbálok kilépni a komfortzónámból és dokumentalista illetve riportszerű képek készítésével. Ez azért is egy másik világ mivel itt nincs beállított felvétel. Olykor egy pillant tört részén múlik, hogy elkapjuk, észrevesszük és megörökítjük az egy történést, amit csak ott egy pillant erejéig látható a szemünk elött. A nehézséget az is okozza sokszor, hogy a mai világban, sok helyen ellenszenvesek a fotóssokkal szemben. Ennél fogva muszáj az embernek kicsit szemtelenek kell lenni az igazán jó felvétel érdekében. Vagy épp hosszasan ismerkedni az alanyokkal, hogy közel engedjenek és be tekintést nyújtsanak a saját komfort zónájukba.


Az alkalmazott fotógráfián túl foglalkoztat még a fotóművészet is. A fotográfia eszközeinek segítségével, megfogalmazom a saját művészi elképzelésem alapján a körülöttünk zajló események hatását és víz hangját. A bennem zajló gondolatokat, tapasztalataimat osztom meg ezáltal a jelenről és a jövőről.
Részt vettem a Budapest 100 önkéntesei között mint fotós 2022-2023-ban is.
Nem régiben pedig a KEK kötelékében volt/van csoportos kiállításom Budapest Kelenföld Vásárcsarnokánál.