Cikkek, Eszközök

Nappaliból mini fotóstúdió?

A legtöbb fotós arról álmodik, hogy saját műtermében gyakorolhassa mesterségét. Biztosan a te fejedben is megfordult már, hogy hogyan készíthetnél otthon fotó-stúdiót? Jó hír, hogy ezt te is könnyedén megteheted, a következő sorokban kapsz hozzá néhány tippet is.

Egy otthoni fotóstúdió felállítása elsőre egészen nagy falatnak tűnhet, mert úgy érzi az ember, hogy túl sok elemet kell figyelembe venni és összehangolni, amihez az otthoni környezet -lássuk be-, nem minden esetben alkalmas..

Cott Onbro/Pexels

De akkor hol is kezdd el? 

Gondold végig melyik áll hozzád közelebb: egy rögzített helyszín vagy egy hordozható stúdió?
Hogyan képzeled el a fotózásaidat? Egyetlen helyen szeretnél maradni? Vagy gyakran fogsz különböző helyszíneken fotózni? Ha nem rendszeresen készítesz képeket, megúszhatod egy tiszta fal – és „ablakvilágítással”, mert nagyjából ez minden, amire egy egyszerű portréhoz szükséged van.
De mi van akkor, ha például hetente többször is fotóznál, például termékeket vagy nagyon lelkes gyakorló vagy, sok önjelölt fotómodellel? Akkor egy dedikált otthoni fotóstúdió lenne a legideálisabb.

Ez esetben az lenne a legjobb, ha olyan berendezésbe fektetnél be -ha még előtte állsz-, amely kompakt és könnyen tárolható. Így lehetőséged van arra, hogy „állandó stúdióval” rendelkezz, mégis megmarad a rugalmasságod, hiszen berendezésedet könnyedén magaddal viheted bárhová.

Mekkora hely szükséges a fotóstúdiódhoz? 

Mielőtt azt hinnéd; nincs szükséged egy 100 négyzetméteres hangárra ahhoz, hogy stúdió portrékat készíts. Egy szabad szobát, a nappali egy részét, de akár a közlekedőt vagy egy szerszámoskamrát is otthoni fotóstúdióvá tudsz alakítani, akár átmenetileg is.
A kisebb helyeken való munka ugyan nagyobb kihívást jelenthet, mert nagyobb fokú rugalmasságot, kompromisszumkészséget és több kreativitást igényel, de még így sem lesz szükséged túl sok felszerelésre egy otthoni stúdióhoz.
Az egyik fontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venned a stúdió helyiséged kijelölésekor, az a személyek száma, akik elférnek benne. Ha több embert/embercsoportokat tervezel fotózni, keres nagyobb tereket az akadálytalan mozgáshoz.
Egyszemélyes portrékhoz és headshot-okhoz (vagy magyarosabban: szűk portrékhoz) elég néhány négyzetméter. Újszülöttek és kisgyermekek portréi szinte bárhol elkészíthetők. (Kisgyermekeknél sokkal nagyobb hangsúly van a megfelelő instruáláson, de ez egy másik cikk témája lesz.) Termék, illetve különböző tárgyfotók készítéséhez elegendő lehet, akár egy asztal felülete is.

Anete Lusina/Pexels

Ügyelj arra is, hogy az otthoni stúdió mérete jelentősen befolyásolhatja a fényeket is.
A nagy fotóstúdiókban könnyebb szabályozni a mesterséges fényt. Nagyon kicsi, alacsony mennyezetű helyeken nagyobb gondot okozhat a megfelelő fény létrehozása, tehát ha kicsi a hely, akkor a legjobb a „természetes világításhoz” ragaszkodni, ez ugyanis stúdió méretétől függetlenül kellemes, lágy fényt hoz létre. A természetes fény alkalmazása egy másik cikkben kerül kifejtésre.

Kis stúdiótér. Hogyan tovább? 

A bonyolultabb világítási rendszerek összeállítása bonyolultabb lehet kis stúdiókban, ennek legfőbb oka a helyhiány, de eleinte nincs is szükséged ilyesmire. Ugyanezen okból (kevesebb hely -> kis távolságok) a portréfotózások során a hosszabb gyújtótávolságú (és elég drága) 70-200 mm f/2.8 portré-tele valószínűleg túlhosszú lesz az adott helyhez, ezért ezzel az objektívvel jó esetben csak headshot-ot tudsz készíteni. Kis fotóstúdiókban érdemesebb rövidebb gyújtótávolságú objektívekbe fektetni.
Végül, az otthoni fotó-stúdió berendezésekor ne feledd el a konnektorokat! Jó, ha elérhető közelségben vannak, mert akár a világításaid, akár egy a portré effekthez használt ventilátor működtetéséhez is szükséged lehet rájuk. Ehhez segítségedre lehet 1-2 hosszabbító, illetve amennyiben akkumulátoros vagy powerbank-ra csatlakoztathatóak az eszközeid, még rugalmasabb lehetsz!

Akkor mi is az alapvető felszerelés egy kis otthoni fotóstúdióhoz?

Ma már rengeteg stúdió felszerelés áll rendelkezésünkre, és épp emiatt nehéz eldönteni melyiket érdemes először megvenni.

Jó tanács! Amikor elkezded összeállítani az otthoni ministúdiód elemeit, állíts be egy limitet a bankkártyádon!– ezt persze csak viccnek szántam, de a lényeg, hogy fontos a tudatosság, ugyanis pillanatok alatt lehet százezreket elkölteni mindenféle hasznosnak vélt kütyüre. Meglepő tény, hogy a legtöbb fotózáshoz mennyire kevés felszerelésre van szükség.

George Milton/Pexels

Igazából csak öt dologra van szükséged egy olcsó, mini-házi fotóstúdióhoz:

1) Egy ablak. Az ablakon beszűrődő fény lesz a fő fényforrásod, amit a fehér függönnyel tudsz lágyítani. Mindenképp oldalról érkezzen a kinti fény, így sokkal szebb hatást tudsz majd elérni.

2) Egy állvány. Ennek gyakorlatilag bármilyen háromláb megfelel, ami bemozdulás mentesen meg tudja tartani fényképezőgéped és a rajta lévő optikát, de ha bízol magadban persze kézből is megpróbálhatod.

3) Egy lámpa vagy vaku. Ezzel fogod azokat az árnyékokat kiküszöbölni, amik az ablak fényétől keletkeznének. Bármilyen olcsó rendszervaku is megfelel, aminek el lehet fordítani a villanófejét, és ha van hozzá diffúzor (lágyító) az csak még jobb. Ezt irányíthatod akár a plafonra, vagy egy másik oldali falra, a lényeg az, hogy kísérletezz és próbálkozz, amíg el nem éred a kívánt eredményt.

4) Egy fényvisszaverő felület (vagy más néven derítő). Ma már egészen olcsón beszerezhetők a különböző derítő szettek is, de ha még ennyit se szeretnél költeni rá, akkor ezt is könnyedén kiküszöbölheted másként:
Szerezz be egy fehér kartonlapot (lehet A4 vagy A3 méretű, lehetőleg matt felületű). Ezt a derítőlapot helyezd pont ellentétes irányba az ablakkal -vagy a fő fényforrásoddal- úgy, hogy a személy/tárgy, amit fotózni szeretnél, az ablak és a derítő„lap” között legyen. Támaszd meg könyvekkel vagy bármivel, amit alkalmasnak vélsz erre a célra otthon, de ha például vastagabb hungarocelldarabot vásárolsz, amit a barkácsboltokban fillérekért be lehet szerezni, akár a „saját lábán” is megállíthatod.

5) Opcionális ugyan, de végül pedig kellhet egy háttér. Erre vonatkozóan is több megoldás közül választhatsz: portrék esetében jól mutathat szépen elmosott háttérként maga az ablak előtti fehér függöny is vagy maga a szoba tere is, de megfelelő lehet a szoba fala is amennyiben nem éppen valamilyen harsány, rikító színűre van színezve. Végső esetben pedig papírboltokban többféle színben lehet kapni nagyméretű kartonpapírt, melyek közül olyat választasz, amilyet csak elképzeltél. Általában a pasztell színeket részesítik előnyben, mert ezek nem vonják el a figyelmet magáról a fotóalanyról és hatásuk is kellemesebb. Rögzítsd a kartonlapot a falra vagy tárgy fotó esetében támaszd meg valamivel az asztalon és kész is vagy. Ha portrékat készítesz, és komolyabban gondolod; ma már vannak alacsonyabb árkategóriás hátterek is, de használtan jó áron juthatsz hozzá jobb minőségű hátterekhez és háttértartó állványokhoz is.

Kitartást, örömöt és sok sikert a kísérletezéshez!