Kirándulások

A város, ahol minden csak tíz percre van

2022 novemberében tizenegyen keltünk útra, hogy közös fotózással töltsünk egy hétvégén Prágában.

A csapatunk vegyes volt, néhányan most találkoztak először a cseh fővárossal, de olyanok is akadtak, akik korábban már nem egyszer bejárták az óváros macskaköves utcáit. Ennek következtében nem mindenki ugyanazon pontjait vette célba a városnak, így aztán változatos és gazdag képanyaggal térhettünk haza az útról. Ami viszont közös volt az elkészült fotókban: mindegyikről visszaköszön az őszi Prága különleges hangulata.

Nagy László fotója

A Károly-híd Prága első számú jelképe, egész Európában a legrégibb állandó hidak közé tartozik. Még egy hűvös novemberi hétvégén is hemzsegnek a turisták a hídon, és hömpölyög a tömeg a zenészek és különböző árusok között.

Csonka-Szabó Margit fotója

Ha valaki elkerülné a szelfiző turistákat és tömeg nélkül is meg akarja csodálni a hidat, annak bizony igen korai órán kell arra látogatnia. Csoportunk egyik része szombat reggel, mások vasárnap keltek nagyon korán, hogy a hajnali fényekben is fotózhassunk kicsit a városban.

Papp Anita fotója

Szokás mondani, hogy ki korán kel, aranyat lel. Ám aki novemberben kel nagyon korán, ne lepődjön meg, ha arany helyett inkább ködöt lel. Persze az igazán elhivatott fotósokat a köd nem tántoríthatja el, sőt számunkra kifejezetten inspiráló volt.

Háder Richárd fotója

A nap felkeltével a köd gyorsan feloszlott, a Moldva partján sétálva sok-sok vízi élőlénnyel is találkozhattunk. Rengeteg vízimadár – récék, sirályok, hattyúk, kárókatonák – mellett még pézsmapockokhoz is volt szerencsénk meglepően közel kerülni.

A Károly-híd mellett Prága látképének legmeghatározóbb eleme a Szent Vitus székesegyház, amely szintén a kötelező turistacélpontok közé tartozik. A gótikus és neogót építészeti stílus elképesztő példája ez a templom, így fotós túránk célpontjai között is szerepelt. A templom bejárata rendhagyó módon nyugatra néz, és mivel volt szerencsénk a késő délutáni órákban betérni a katedrálisba, megcsodálhattuk, ahogyan a hatalmas rózsaablakon beáramló napfény színesre festi a templom falait.

Csonka-Szabó Margit fotója

A katedrális a prágai vár területén helyezkedik el, amely több díszes belső udvarral is rendelkezik. Mire kinézelődtük magunkat a katedrálisban, a napfény helyét újra a köd vette át. Ez a turisták többségét elüldözte a várból, a számunkra azonban újabb különleges hangulatú képek készítésére adott lehetőséget. A tágas tereket sejtelmes fények töltötték meg a ködben, amelynek köszönhetően az óriási katedrális még lenyűgözőbb látványt nyújtott.

Nagy László fotója
Papp Anita fotója
Nagy László fotója

Természetesen meglátogattuk az Orlojt is – el sem kerülhettük volna, hiszen alig két percnyire volt a szállásunktól, bárhová mentünk, elvitt mellette az utunk. De a legfontosabb turistalátványosságok mellett sok-sok egyéb célpontot gyűjtöttünk össze, hogy aztán majd mindenki kiválaszthassa közülük, melyeket akarja meglátogatni és hol akar fotózni.

Csonka-Szabó Margit fotója

Mindegy, hogy a történelmi Prágára, a pezsgő kulturális életre, vagy a számtalan söröző valamelyikére vagyunk kíváncsiak, néhány (mondjuk tíz…) percnyi sétával bármit megtalálhatunk. Az Óvárost mindenhol kiskockás macskakő borítja, többek között ettől is igazán különleges hangulatúak az utcák.

Csonka-Szabó Margit fotója

A prágai utcák azonban nemcsak az apró macskaköveknek köszönhetik különleges hangulatukat. Rengeteg egyedi, modern szoborral találkoztunk a városban, amelyekről azt gondolhatnánk, hogy nem illenek egy történelmi városba, mégsem lógnak ki a környezetükből, hanem tökéletesen kiegészítik a többszáz éves épületeket.

Számtalan utcán kóboroltunk a Várnegyedben és az Óvárosban is, régi és új épületek között, szűk sikátorokban és tágas tereken. Voltak, akik felmásztak a Petrin-toronyhoz vagy az óriási metronómhoz, ahonnan csodás kilátás nyílt a Moldva hídjaira – pontosabban nyílt volna, ha nem burkolódzik ködbe a város. Bejártuk a zsidó negyedet, ahol láttuk a 750 éves Régi-új Zsinagógát, és a színpompás Jeruzsálem Zsinagógát. Láttuk a Lőportornyot (meg még tucatnyi másik nagyon-nagyon hasonló tornyot), a Táncoló házat, a Vencel-teret – és még órákig sorolhatnánk, merre jártunk, de beszéljenek helyettünk inkább a képek.

A kiruccanást előzetesen alaposan megterveztük, arra azonban nem gondoltunk, hogy ha be akarunk ülni valahová vacsorázni, vagy akár csak meginni egy-két korsó sört, az nem lesz egyszerű megoldani egy tizenegy fős társasággal előre foglalás nélkül. Végül persze ezt is megoldottuk, és senki nem maradt éhen – sem szomjan. Csehországban fogy a legtöbb sör az egész világon, szinte minden sarkon találhatunk egy sörözőt, és nem ritka, hogy egy-egy sörözőben a saját kisüzemi sörüket csapolják a nagy márkák mellett vagy helyett. Mi is találtunk egy szimpatikus helyet, ahol igazán különleges ízkombinációkat kínáltak. Mindenki megtalálta a saját ízlésének valót, a bátrabbak akár tucatnyi fajtával is megkóstolhattak. Ha valaki egy kis változatosságra vágyik, két sörözés között beülhet egy abszolút 21. századi bárba is, ahol robotok keverik számára a tableten kiválasztott koktélt.

Vasárnap a hazaúton megálltunk vásárolni, hogy a képek otthoni feldolgozásához is jusson egy kis jóféle cseh sör, és a hipermarketben több, mint 50 féléből választhattunk erre a célra. Remek fotókat, kiváló söröket és vidám emlékeket hoztunk magunkkal Prágából, és a legtöbben úgy vélekedtünk: ide bármikor szívesen visszamennénk!