Kiállítások

Hogy kerültünk Jane Goodall közelébe?

PFE számára a 2023 tavaszának egyik legfontosabb eseménye az volt, amikor megtudtuk, hogy a Pannon Egyetemre jön Jane Goodall és az egyesületünket kérték fel, hogy készítsünk egy ehhez megfelelő fotókiállítást.

Fotó: Novák Eszter

Kevés információnk volt, és izgatottan vártunk minden lepattanó infó morzsát, hogy mit is üzennek az egyetemről.

Az egyesületen belül összehoztunk pár online találkozót, mentek az üzenetváltások, gondolkodtunk, mit is lehet kihozni az idő szűke miatt és végül amellett döntöttünk, hogy legyen hat szekciója a kiállításnak. (Ez mindenkire hat.)

Fotó: Császár László

És hogy mik ezek a szekciók?

Az első maga a természet, amit a Balaton, Veszprém és környéke testesít meg, a következő négy pedig a természet elemei: föld, víz, tűz, levegő és a hatodik, egy bónusz mindezek mellé: a nature art.

Fotó: Novák Eszter

Szorgosan válogattuk az ezekhez illő saját képeket, és miután már a koncepció jobban tisztázódott, utána egyszerűbb is volt szűrni, főleg a négy elemre. Például a tüzes képek nem konkrétan a tüzet jelentették, hanem inkább azt, amit egy lemenő nap színvilága tud adni. A levegős képeknél még arra is tudtunk figyelni, hogy a képek az ég felé legyenek exponálva. A nature art résznél pedig fontos szempont volt az, hogy kép párosokban gondolkodva egymás mellett egy-egy kép mi tud pluszban adni.

Fotó: Császár László

Hogy mi is történt a kiállítás “megnyitóján”?

Pár izzadtság cseppünk megjelent, amikor egy órával a kiállítás megnyitója előtt még utó-rendezgetni kellett pár dolgot, de higgadtságunk a cseppeket még időben megszárította. Így még arra is maradt idő, hogy “gyakoroljunk” a Jane Goodall társaság fogadásra. Amikor pedig megjelentek, akkor Rupi egy kis lendületet véve Jane elé állva és mégis kísérve, elkezdte mondani, hogy hogy is hoztuk össze a kiállítást, mi vezérelt minket és hogy mit is csinál a kis csoda-csapatunk. A folyosó közepén a hatalmas egyoldalas vendégkönyvünket Jane aláírta majd a következő szekcióban kifejtettem, hogy mit is ‘gondoltunk’ a nature art szekcióban. Itt megleptük egyik kedvenc itókájával és mosolygósan tovább libbent a 90-es éveit taposó Hölgy.

Fotó: Vaniel Gergely Gyula

Szerencséseknek érezzük magunkat, hogy egy ilyen esemény tag-társai lehettünk. Hogy, Jane meglátogatott minket, hogy tetszettek neki a kiállítás képei, hogy ha egy picit is, de élőben kapcsolódhattunk hozzá. Hisszük és képviseljük, hogy számunkra is fontos a természet, annak megóvása, hiszen a PFE egyik fő irányvonala pont a természet / környezetünk fotózása, ezzel is energiát szentelve annak fontosságára.

Fotó: Pesthy Márton

“To reconnect with nature is key if we want to save the planet.”
Jane Goodall

Szerző: Vaniel Gergely Gyula