Rosta András

Tizenéves koromban egy újságíró, riportfotós nyári táborban kezdtem a fényképezést. Abban az időben még negatívra fotóztunk. Az analóg fényképezés szeretete máig jelen van az életemben.
Diákéveim alatt tagja voltam a Diákújságírók Országos Egyesületének. Rendszeresen jelentek meg fotóim és írásaim egyes helyi és megyei folyóiratokban, jellemzően Fejér és Somogy megyében.
A középiskolai tanulmányaim befejeztével sajnos a fotográfia időszaka 10 évig szünetelt az életemben. Mire hobbi szinten újra fényképezni kezdtem a kétezres évek végén, már javában tombolt a digitális korszak, így el kellett sajátítanom a modern technikák használatát.
Komolyabban 7-8 éve foglalkozok ismét fotográfiával, folyamatosan fejlesztem technikai hátteremet és ismereteimet. Elsősorban az embert szeretem fotózni, továbbá azok a témák érdekelnek, amelyeket verseim, rövid prózáim, írásaim mellé valamilyen elvont jelentéssel felruházva társíthatok. Több írásom és fotóm jelent meg a Nagylátószög online közéleti magazin oldalán és a Szombat zsidó kulturális folyóirat internetes oldalán is.
Az utóbbi években rendszeresen jutottak el fotóim az Óbuda Fotóklub kiállításaira, továbbá a fotóklub 50. éves jubileumi fotóalbumában is kaptam két oldalnyi felületet a bemutatkozásra. Nagy megtiszteltetés volt a számomra, hogy ebben a kiadványban Keleti Évával egy albumban jelenhettek meg a munkáim.
Nemzetközi fotószalonokra idáig nem volt túl sok lehetőségem nevezni, csupán egy nevezésem volt 2018-ban a Skót szalonra, ahol egy fotóm elfogadásra került. Pályázati szinten az eddigi legnagyobb sikert a 2020-as 8. Perlensis fotópályázat hozta meg, ahol a Múlt jelene című fotómmal Perlensis Diplomát nyertem.
2018-ban fotográfus OKJ képesítést szereztem. 2019-ben a Viltrox hazai importőre felkért a márka nagykövetének, így a Viltrox termékeivel készült fotóim rendszeresen megjelennek a cég marketing anyagaiban. 2020 februárjától a Záridő online fotós magazin főszerkesztőjeként dolgozok.

Rosta András tagja az MFVSZ-nek