Ádók Zsanett

Fényképezőgépet kisgyermek koromban fogtam kézbe először, talán 9-10 éves lehettem. Az akkori hobbi szép lassan bontakozott ki. 2020-ban  végeztem el  Szegeden a fotográfus iskolát. Kiváló tanáraimnak nagyon sokat köszönhetek! Török János, Tóth József és Kis Péter. Ezen kívül számos workshopon részt vettem már, folyamatosan tanulok, képzem magam. Mindig keresem a különleges fényeket, nézőpontokat, látószögeket. A portréfotózást és azt, hogy bármilyen helyzetből, helyből ki tudjam  hozni a legjobb képet Schram Andrástól tanultam. Az ő látásmódja, munkája, stílusa áll hozzám a legközelebb. Rajta kívül még nagy kedvenceim: Peter Turnley, Peter Lindbergh, Annie Leibovitz, Lee Jeffries, Elena Shumilova és még számos elismert fotóművész.Legtöbbször fekete-fehérben fotózom, de természetesen, ha a téma megkívánja, akkor a nyersanyag mindig megvan színesben is. Néhány évvel ezelőtt kezdtem el megörökíteni a környékbéli régi mesterségeket még űző embereket munka közben. Nagyon fontosnak tartom, hogy az utókor számára meg legyenek örökítve, hiszen ezek olyan szakmák, amiknek sajnos nem nagyon van utánpótlása. Kaskötő, órásmester, fazekas, szíjgyártó, kötélfonó, kovácsmester stb. 5-10 év múlva talán már nem is lesz, aki műveli ezeket a mesterségeket. A képek által betekintést nyerünk egy eltűnőben lévő világba. Ehhez szorosan kapcsolódnak a régi  hagyományok,szokások  és a falusi, tanyasi élet melyet szintén sorozatokban örökítek meg. Hosszútávú, több éves projektekben gondolkozom, célom folytatni az évekkel  ezelőtt elkezdett anyagok gyűjtését és a későbbiekben könyvben megjelentetni.

2023-ban a Búzaszentelés a Langó kápolnánál című sorozatommal országos első helyezést értem el A Fiatalok a Nemzetért alapítvány Velünk élő hagyományok című pályázatán. Még ugyanebben az évben a MANK alkotóművészeti társaság tagja lettem.

2023-ban 3 önálló és 2 közös kiállításom volt, ebből az egyik állandó kiállításom a makói József Attila múzeumban látható. A 3 önálló kiállítás anyaga, témája a kihalófélben lévő régi mesterségekre és hagyományokra alapult. A közös kiállítások pedig képzőművészettel lettek ötvözve, festő- és képzőművészekről készült képeim, portréim az ő alkotásaikkal együtt kerültek bemutatásra.