Cikkek, Kompozíció

Vezető vonalak

Hogy mit is jelent, ha egy képen vezető vonalak vannak? Nos, ha egy képet alapvető elemeire bontunk le, előfordulhat, hogy a megfigyelhető formák olyan vonalakat hoznak létre, amik vezetik az emberi tekintetet. Ilyen vonalat szinte bármi képezhetegy kecsesen kanyarodó folyó, egy vasúti sín, netán egy híd vagy egy kerítés, esetleg egy lámpaoszlop vagy nemes egyszerűséggel egy aszfaltozott út.

A jól megválasztott vezető vonal könnyedén vezeti a szemet a kép egy adott eleméhez, ami akár pontként is szolgálhat vizuális mondanivalónk végén – a központi témához, fogalomhoz, amit megszeretném mutatni. Vezető vonalakat találni általában nem nehéz feladat – szinte mindenhol körbevesznek bennünket! Amint ráérzünk az ízére, gyakorlatilag lehetetlen, hogy ne találnánk egyet az adott helyzetben.

Az, hogy milyen tulajdonsággal rendelkező vonalat választunk, meghatározhatja az egész kép hangulatát.

Miklós Gabriel

A vízszintes vonalak általában nyugalmat, békét, biztonságot sugároznak, természetképekhez általában nagyszerű választás.

A függőleges vonalak erő, hatalom, magabiztosság benyomását keltik, olyan képekhez passzolnak igazán, amik ezeket az érzéseket próbálják kifejezni, divatfotókon is gyakran találkozhatunk vele.

Az átlós vonalak mozgás, változás érzetét keltik, az íveltek pedig kecses és elegáns módon kötik össze a képünkön szereplő elemeket.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy figyelmet felkeltő, érdekes és tudatosabban megszerkesztett képek készüljenek a mindennapokban.

A borítókép Clay Banks-től és az Unsplash webhelyről származik.