Cikkek

Sokszínű tárlatok, érdekes kihívások

Igazán mozgalmas volt az elmúlt két hónap egyesületünk életében: kiállítások, előadások, workshopok követték egymást, s legnagyobb rendezvényünk, a Fotósviadal is erre az időszakra esett.

Érdekes témák, fotós kihívások, kreatív ötletek, szuper közösség

Már hagyományos rendezvényünk legnagyobb programunk, a Fotósviadal, melyen idén 111 versenyző közel ezer képet készített. A zsűri már gőzerővel dolgozik a leadott képek értékelésén.
A rendezvényről itt olvashatsz: https://fotosviadal.hu/fotosviadal/
Itt pedig az aktuális híreket találod: https://www.facebook.com/fotosviadal.
Ha ellátogatsz az oldalra, számos kedvező ajánlattal is várunk partnereink jóvoltából!


Köszönjük partnereink segítségét a Fotósviadal megrendezéséhez!

Arany fokozatú támogató:
OM System
Digifotoshop

Ezüst fokozatú támogató:
FujiFilm
StudioLine Fotótechnika

Bronz fokozatú támogató:
BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák
BKIK

Méditámogatók:
Záridő
Fotoklikk

Fotós alapok, érdekes tematikák

Májusban ért véget a tavaszi szemeszterben is meghirdetett Fényképészet alapjai című kurzus a Pannon Egyetemen, melyen az elmúlt hetekben előadóink között köszönthettük a rendezvényfotózásba bepillantást nyújtó Koncsol Tündét és a történetmesélő fotográfiáról mesélő Bácsi Róbertet is.

A streetfotózás izgalmas világa

Tavasszal a főváros utcáit, tereit és aluljárót jártuk – természetesen fényképezőgéppel – Rosta András workshopján, melyet egyesületünk tagjainak tartott. Az izgalmas fotózás után pedig következett az ugyancsak érdekes válogatás és értékelés a mára már tiszteletbeli tagunkká is vált fotóművész vezetésével.

Fotó: Papp Anita

Analóg, Balaton, természet – tavaszi, nyári tárlataink

Április és május bővelkedett kiállításokban.
„A digitális fotózás mellett mindig is vonzott az analóg tecnika világa. Többek között az teszi igazán egyedi hangulatúvá az „Analógia” névre keresztelt balatoni fotókból készült kiállításon bemutatott képeimet, hogy az 1980-as évekből származó, lejárt mozinyersanyagra készítettem őket, így a képek színvilága az abból a korszakból eredeztethető hangulatot elevenít meg, amelyből a nyersanyag is származik.
Balatoni útjaim során fotós táskámban mindig ott lapul a filmes fényképezőgépem és legyen szó akár a nyári strandok utánozhatatlan hangulatáról, a tanúhegyek meredek vonulatairól vagy tó felszínét fodrozó színes vízibiciklikről és a lustán lebegő csíkos bójákról, az analóg technikának köszönhetően szinte kézzelfoghatóvá válnak ezek a sokunk számára ismerős és nosztalgikus balatoni pillanatok.
A kiállításom kísérő eleme egy rövid film is, melyet Super8-as kamerával rögzítettem.”
– árulta el Körösi Tamás fotográfus, akinek képeit a Pannon Egyetem Folyosó Galériájában mutattuk be április második felében.

Ádók Zsanett fotóművész tagtársunk fotóit két kiállításon is láthatta a közönség: a Mesterségem címere című gyűjteményt a makói József Attila Múzeum szabadtéri tárlatán, valamint egy másik válogatását Kiszomboron.

Fotó: Ádók Zsanett

Aki pedig a szemmel nem látható világ szépségei iránt érdeklődik, annak ajánljuk Jakab Miklós „Megfogtam egy szúnyogot, nagyobb volt egy lónál” című elektronmikroszkópos kiállítását, melyet még a héten (június 14) meg lehet tekinteni a Pannon Egyetem Folyosógalériájában.

Jakab Miklós: Szúnyoghomlok

„Amióta először néztem mikroszkópba, azóta érdekel a szemnek láthatatlan, apró testek kinézete, alakja. A hagyományos mikroszkópos technikákkal néhány tízszeres, ezerszeres nagyítás érhető el, de problémát jelent a felvételek mélységélessége. Az elektronsugár segítségével, az elektronmikroszkópban több százezerszeres nagyítással vizsgálható szinte bármely tárgy felszíne ráadásul térhatású, árnyékolt képet kapunk a vizsgált felületről. Ezekben a mikroszkópokban láthatatlan elektronsugárral pásztázzuk a minta felületét és a visszavert sugarak is láthatatlanok, de fényképezni lehet velük, igaz sajnos csak fekete-fehérben. A kiállításon ilyen képeket mutatok be az űrtechnika szerkezeti anyagairól, anyag- és élettudományi érdekességekről.” – Jakab Miklós

A környezetünk kincs. Ezt valljuk és mutatjuk meg képeinken Jane Goodallra hangolódva a K11 Művészeti és Kulturális Központban június közepéig látható kiállításon. Képeinken úgy szeretnénk bemutatni a minket körbevevő környezetet, mely nekünk felfrissülést és ihlető, szép pillanatokat hoz, ám növény- és állatvilágunknak élőhelye.
Bővebben itt írtunk a tárlatról

Ugyancsak június közepéig látható a Békességet hagyok rátok! – Richárd atya Balatonja című tárlat.
A digitális kiállítás a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda Rege Galériájában villantja fel, hogyan látja és örökítette meg Korszenszky Richárd atya a Balaton szépségét és ezernyi színét.