Cikkek, Eszközök

Kipróbáltam a VILTROX AF 56MM F/1.4 X bajonettes objektívjét

A kínai feltörekvő márka többek között Fujira is gyárt objektíveket, gondoltam kipróbálom ezt a lencsét, úgyis épp portré objektívet keresek. Amúgy a Fuji mellett a Sony, Nikon és Canon tulajdonosok sincsenek elfelejtve.

Az interneten általában professzionális, vagy annak tűnő szakmai összehasonlításokat talál az ember, de átlag felhasználó számára rövid, lényegre törő, “túlszakmázottmentes” leírás nincs, főleg nem magyar nyelven, amit megelégelve dobtam össze az alábbi összefoglalót.

Vásárlás után a dobozban a következőket találod: obi, első-hátsó sapka, napellenző, szütyő.

Meglepően igényes, jól összerakott fémvázon ülő lencse, amin egyáltalán nem érezhető az olcsó kínai hatás. A fém napellenző stabilan illeszkedik az objektívre, ami alapvetően könnyű, a gép így nem húzza az ember nyakát.

Az autófókusz nagyon gyors és pontos, ami emellett jó hír, hogy a szemdetektor is kiválóan működött. Nagyon szép a bokeh, krémes a háttérelmosás, jól kiemeli a témát és hát élessek a képek, nna.

A rekeszgyűrű finoman mozog, a halk kattanások azonban hiányoznak, és a lencse nem időjárás álló, ugyanakkor a firmware frissítések simán megoldhatók otthonról is, egy egyszerű USB csatlakozással a számítógépen keresztül.

Hobbi használatra tökéletesen megfelelő és elegendő, de még azoknak is elgondolkodtató alternatíva akik a fotózásból élnek, vagy most kezdik fotós karrierjüket és állítják össze kezdő szettüket.

Árát tekintve, a cikk írásakor, mindössze bruttó 125.000 Ft-ról beszélünk 2 év garanciával, a Fujifilm XF56mm f1,2 ára bruttó 340.000 Ft környékén kapható, ugyan picit nagyobb a fényerő, de ez sem időjárás álló. Így a kérdés, nem kérdés. Kíváló ár-érték arányban egy nagyszerű lencsét kap az ember.

Az objektívet a StudióLine Fotótechnika Kft-től kaptam kipróbálásra, de végül úgy döntöttem nem adom vissza, inkább kifizetem…

Így a végére pedig a minta képeim, ha pedig szakmai vélemény is érdekel, akkor hívd a StudióLine Fotótechnikát, illetve ajánlom az alábbi videót, ahol a FujiFilm XF56mm f1,2-vel került összehasonlításra angol nyelven, a pali néha fárasztó, de hasznos infókat mond.